آخرین منجی زمین در کلام سیدالساجدین(ع)
امام سجاد علیهالسلام با استفاده از سلاح دعا و نیایش به تبیین معارف حقه اسلامی مبادرت کردند، در این میان پرداختن این امام همام علیهالسلام به موضوع مهدویت از جایگاه خاصی برخوردار بوده است، سید الساجدین سعی کردند پس از قیام عاشورا یاد اهل بیت علیهمالسلام را زنده نگاه دارند و در صدر همه به آخرین نفر از سلسله جنبان امامت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجهالشریف توجه ویژهای داشتند.
حساس کردن مردم نسبت به حیات و سلامتی امام زمان(عج) را در قالب دعا از خداوند منان خواستار شدند و همچنین امیدواری و نوید نسبت به آینده روشن با توجه به شرایط خفقان سیاسی و اجتماعی آن روز، از توجه خاص امام سجاد علیهالسلام در عرصه مهدویت حکایت دارد. بارها در قالب دعا، از تنهاییها، ستمها و فتنهها زبان به شکوه میگشودند و از پروردگار خویش درخواست وضعیت مطلوب و برپایی دولت کریمه مهدی صاحب الزمان را میکردند.
در ادامه به برخی روایات مهدوی امام زینالعابدین علیه السلام اشاره میکنیم:
-یکی از فرزندان امام زین العابدین(ع) میگوید «هر وقت پدرم میخواست در مورد برادرم «محمد» سخنی بگوید، از او «باقر» تعبیر میکرد، یک روز پرسیدم «پدر جان! چگونه است که برادرم را باقر مینامید؟»،
پدرم تبسمی کرد و به سجده رفت و سجدهاش را طول داد، شنیدم که در سجده عرض میکند «بار خدایا! ترا سپاس میگویم، چه نعمتهایی بر ما اهل بیت ارزانی فرمودهای»، این جمله را چندین بار تکرار کرد و سر از سجده برداشت و فرمود «پسر جان! امامت در نسل اوست تا روزی که قائم ما که درود خدا بر او باد ظاهر شود و زمین را پر از عدل و داد فرماید».
-امام سجاد (ع) درباره کیفیت تولد امام مهدی (عج) میفرماید:
«ولادت قائم ما بر مردم پوشیده میماند و مردم میگویند که هنوز متولد نشده است، این برای آن است که به هنگام ظهور بیعت کسی در گردن او نباشد».
-امام زینالعابدین (ع) میفرماید:
«یعنی اگر دشمنان و دستگاه بنیالعباس از تولد حضرتش باخبر شوند، از او برای تثبیت حکومت خود ایشان بیعت میگیرند و حال آنکه امام مهدی (عج) مخفیانه متولد و در پس پرده غیبت به سر میبرند تا اینکه با هیچ یک از طاغوتها بیعت نکند».
-سید الساجدین(ع) میفرماید:
«برای قائم ما دو غیبت است، که یکی از آنها طولانیتر از دیگری است، غیبت اول شش روز، شش ماه و شش سال است، ولی غیبت دیگری به قدری طولانی خواهد بود که بیشتر قائلین به آن از اعتقاد خود بر میگردند، در امامت او ثابت قدم نمیماند، جز کسی که ایمانش قوی و معرفتش کامل باشد و در برابر داوریهای ما تردیدی به خود راه ندهد و در برابر ما کاملاً تسلیم باشد».
-امام سجاد (ع) میفرماید:
«در قائم ما شش نشانه از شش پیامبر هست، نشانی از حضرت نوح(ع)، نشانی از حضرت ابراهیم(ع)، نشانی از حضرت موسی(ع)، نشانی از حضرت عیسی(ع)، نشانی از حضرت ایوب(ع) و نشانی از حضرت محمد (ص) که درود خدا بر آن ها باد، نشانه او از حضرت نوح(ع)، عمر طولانی اوست، نشانه او از حضرت ابراهیم(ع)، تولد پنهانی و کنارهگیری او از میان مردم است، نشانه او از حضرت موسی(ع)، ترس، وحشت و غیبت اوست، نشانه او از حضرت عیسی(ع)، اخلاف مردم در حق اوست، نشانه او از حضرت ایوب(ع)، فرج بعد از شدت اوست و اما نشانه او از حضرت محمد (ص) قیام به شمشیر اوست».
-امام چهارم (ع) به «اباخالد کابلی» درباره فتنههای آخرالزمان و راه رهایی از آن میفرماید:
«یا اباخالد لَتأتِیَنَّ فِتَنٌ کَقِطَعِ اللَّیْلِ المُظْلِمِ لایَنْجُو الاّ مَنْ أَخَذَ اللهُ مِیثاقَهُ اوُلئکَ مَصابیحُ الهُدی وَ یَنابِیعُ العِلْم یُنْجِیهِمُ اللهُ مِنْ کُلِّ فِتْنَةٍ مُظْلِمَةٍ»؛
«ای اباخالد! برای شما فتنههایی چون پارههای شب تاریک پیش خواهد آمد، از این فتنهها نجات نمییابد، جز کسی که خداوند از او پیمان گرفته باشد، که آنها مشعلهای هدایت و سر چشمههای دانش و فضیلت هستند، خداوند به وسیله آنها از هر فتنه ظلمانی نجات میدهد، گویی صاحب شما را میبینم که در پشت کوفه با سیصد و سیزده نفر در سرزمین نجف حرکت میکند، جبرئیل در طرف راست او، میکائیل در طرف چپ او و اسرافیل در پیشاپیش او حرکت میکنند و پرچم رسول اعظم (ص) با اوست».
-امام زین العابدین(ع) میفرماید:
«مَنْ ثَبَّتَ عَلی وِلایَتِنا فی غَیْبَةِ قائِمِنا أَعطاهُ اللهُ اَجْرَ اَلفَ شَهیدٍ مِثْلِ شُهداءِ بَدْرٍ وَ اُحُدٍ»؛
«کسی که در زمان غیبت قائم ما (ع) بر موالات ما ثابت بماند، خداوند به او پاداش هزار شهید از شهدای بدر و احد عطا میفرماید».
- امام سجاد علیهالسلام میفرماید:
«اِنتِظارُ الفَرَجِ مِن أَعظَمِ الْعَمَلِ»؛
انتظار فرج از برترین اعمال است.
-در کتاب «ربیع» از امام زینالعابدین (ع) روایتی است که حضرت فرمود:
«اذا قام قائمنا اذهب الله عنهم العاهه و جعل قلوبهم کزیز الحدید، قوه کل رجل قوه اربعین رجلا»؛
«وقتی که قائم، قیام و ظهور کند، خداوند متعال (به برکت بقیه الله) آفت و بلا را از مردم دور میکند و قلب آنها را چون پاره آهن محکم میفرماید و هر یک از مردان دارای توان و قدرت چهل مرد می شوند».
-از «غیبت» فضلبن شاذان به سند خود از «ابی حمزه» روایت کرده که گفت: «خدمت علی بن الحسین (ع) مشرف شدم، صحیفهای در دست او بود و گریه شدیدی می کرد، عرض کردم «این صحیفه چیست؟»،
فرمود «این صحیفهای است که خدای تعالی برای جدم رسول خدا (ص) هدیه فرستاد و در آن اسامی ما ائمه مذکور است»، سپس اسامی ائمه را تا حضرت عسکری ذکر میکند و سپس میفرماید «پسر او حجت خداست که به امر الهی قیام میکند و از دشمنان خدا انتقام میگیرد و از برای او غیبتی طولانی است».
همچنین در صحیفه سجادیه امام زینالعابدین علیهالسلام به فرازهایی از دعای ایشان برخورد میکنیم که این چنین امام عصر ارواحناه فدا را خطاب قرار میدهد:
-در دعای روز عرفه در پایان ظهور و قیام حضرت مهدی (عج) از خداوند خواسته شده است:
«اَللّهُمَّ یا رَبِّ نَشکوُ غَیبَةَ نَبِیّنا وَقِلّةَ ناصِرنا، وَکَثْرَةَ عَدُوِّنا وشِدَّةَ الزَّمانِ عَلَیْنا، وَوُقَوعَ الفِتَن بِنا وَتَظاهُرَ اْلخَلْقِ عَلَیْنا، اَللّهُمُّ صَلِّ عَلی محمّد وَ آل محمّدٍ وَفَرِّج ذلِکْ بِفَرَجٍ مِنْکَ تُعَجِّلُهُ، وَنَصْرٍ وَحَقٍّ تُظْهِرُهُ»؛
«خدایا، پروردگارا! شکایت میکنم از نبود پیغمبرمان و کمی یارانمان، و فراوانی دشمنان و سختی زمانه و روزگار بر ما، و وقوع فتنهها برای ما و پشتیبانی مردم علیه ما، خدایا! بر محمّد و آل محمد درود بفرست و با گشایشی از جانب خودت و با یاری و حقی که آن را آشکار می سازی، این مشکلات را بگشا».
«اَللّهُمَّ وَابْعَثْ بِقائِمِ آلِ مُحمّدٍ صَلَّی اللّهُ عَلیه وآله لِلنَّصْرِ لِدینِکَ، وَاِظْهارِ حُجَّتِکَ وَالقِیامِ بَامْرِکَ، وَتَطْهیرِ اَرْضِکَ مِنْ اَرْجاسِها»؛
«خدایا قائم آل محمد صلی الله علیه وآله وسلم را برای یاری دینت و اظهار برهانت و برپائی فرمانت و پاکیزه ساختن زمینت از آلودگیهای آن، بر انگیز و ظهورش را برسان».
- «اَللّهمَّ وَ اَسْفِرْ لَنا عَنْ نَهارِ الْحَقِّ وَ الْعَدْلِ، وَ آرِناهُ سَرْمَدا، وَاَهْطِلْ عَلَیْنا بَرَکَتَهُ وَاَدِلْهُ مِمَّنْ ناداهُ وَ عاداهُ وَ اَوْضِحْ بِهِ فی غَسَقِ اللَّیْلِ الْمظلِمِ وَ بَهْیم الْحَیْرَةِ المُدْلَهِمّ»؛
«خدایا کشف کن و پرده بردار از روزگار حق و عدل و آن را تا ابد به ما نشان بده و برکتش را بر ما فرود آور و وی را از کسی که قصد او کرده و با او دشمنی دارد، حفاظت کن و به وسیله او در شب تار و حیرتزای بسیار سیاه، روشنایی ایجاد کن».
- «اَللّهُمَّ صَلّ عَلی... اَلْحُجَّةِ الْقائِم الْمَهْدیِّ اَلْمُنتَظَرِ صَلَواتُ اللّه عَلَیْهِم اَجْمَعین، اَللّهُمَّ والِ مَنْ والاهُم، وَ عادِ مَنْ عاداهُم، وَ انْصُرْ مَنْ نَصَرَهُمْ وَ اخْذُل مَنْ خَذَلَهُمْ وَالْعَنْ مَنْ ظَلَمَهُمْ، وَ عَجِّلْ فَرَجَ آلِ مُحَمَّدٍ وَانْصُرْ شیعَةَ آلِ مُحمَّدٍ و اَهْلِکْ اَعْداءَ آلِ مُحمّدٍ وَ ارْزُقْنی رُؤْیَةَ قائِمِ آلِ مُحمّدٍ، وَاجْعَلْنی مِنْ اَتْباعِهِ وَ اَشیاعِهِ وَ الرّاضِینَ بِفِعْلِه»؛
«خدایا درود فرست بر...حجت قیام کننده، مهدی منتظر، که درود خدا بر همه آنها (آل محمد) باد، خدایا دوست بدار کسی را که آنها را دوست بدارد و دشمن بدار کسی را که آل محمّد را دشمن بدارد و یاری کن کسی که آنها را یاری کند و خوار گردان کسی را که در پی خواری ایشان است و نفرین فرست بر کسانی که بر آنها ظلم نمودند و تعجیل فرما فرج آل محمد را و یاری فرما آل محمد را و هلاک گردان دشمنان آل محمد را و روزی من گردان دیدار قائم آل محمد را و مرا از پیروان و یاری کنندگان و خرسند شوندگان به کار او قرار ده».